Koop Lokaal! 1919-1982 

Dit boek duikt in de geschiedenis van de Alphense middenstand.
Deel 1 ligt nu in de winkel!  Prijs: € 29.95
Inmiddels zijn deel 2 en 3 ook verkrijgbaar.

In Deel 1, dat loopt van 1919-1939, staat de bloei van de zogenoemde winkelweken centraal. Gedurende deze ‘feestweken’ zetten de winkeliers hun beste beentje voor om via een extra mooie etalage, leuke prijsvragen en gratis waardebonnen klanten te verlokken hun geld toch vooral lokaal te besteden en Hollandse producten te kopen. De middenstanders organiseren in deze periode elf winkelweken, waarbij vanaf 1934 ook Aarlanderveen-Dorp meedoet.

Aan de hand van uitvoerige journalistieke beschrijvingen maken we diverse wandelingen door het Alphen aan den Rijn van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en lopen onder meer door de Hooftstraat, Van Mandersloostraat, Julianastraat, Raadhuisstraat en Bruggestraat. We zien welke middenstanders meedoen en wat voor producten in hun etalages liggen.

Daarnaast vinden ook enkele tentoonstellingen in het Nutsgebouw plaats, waarop de deelnemers de nieuwste producten en snufjes op diverse gebieden presenteren. De belangstelling van het winkelend publiek is van het begin groot, mede door de festiviteiten in de feestweek, gecombineerd met aantrekkelijke etalages, het wedstrijdelement en in latere jaren de verschillende prijsvragen, loterijen en acties. De middenstand richt zich daarbij op diverse doelgroepen, waarbij zowel de jeugd als de ouden van dagen niet worden vergeten.

Aan de hand van de beschrijvingen krijgen we een beeld van de middenstand in Alphen aan den Rijn. Niet alleen van het aanbod in de winkels zelf, maar ook van de diverse winkeliersverenigingen. Ook zien we welke winkels er in de loop der jaren bijkomen en wat de invloed van planologische veranderingen op het winkelbestand is. Op deze manier biedt het boek op diverse momenten in de tijd een vlootschouw van een groot aantal winkeliers die door de jaren heen – het boek bestrijkt de periode 1919-1982 – beeldbepalend zijn geweest voor het gezicht van Alphen als ‘winkelcentrum’ van de regio. Een deel van de lokale geschiedenis en het reilen en zeilen van de Alphense samenleving in de beschreven periode komen hierdoor tot leven. Berry Dongelmans

Index van onze collectie

Geschiedenis 
Boeken
De Viersprong
Fotocollectie
Voorwerpen
Lezingen
Artikelen