Excursie : “beleef 2000 jaar Albaniana”

Op de zaterdag 29 juni en12 oktober, van 11.00 – 17.00 uur

Deze excursie laat je ontdekken hoe het huidige Alphen aan de Oude Rijn 2000 jaar geleden als Albanianae aan de Limes ontstaan is.

In de Erfgoedwinkel de Vergulde Wagen aan de Van Boetzelaerstraat zien we archeologische vondsten die ons een inkijkje geven in het Romeinse en het leven van de Germanen in onze regio. Vooral aan deze en andere bijzondere archeologische vondsten heeft de Neder-Germaanse Limes zijn Unesco werelderfgoed status te danken. We wandelen langs de locaties waar deze vondsten 2 millennia geleden in gebruik waren. We laten je zien waar toen in het huidige Stadshart een voor die tijd giga groot fort aangelegd werd maar ook door de komst van de Romeinen een pleisterplaats in het Groene Hart ontstond. Een centrum van handel, religie en vertier zoals we het nu nog steeds in het Stadshart kennen. Na deze korte wandeling fietsen we naar Museumpark Archeon om daar in levende lijve te zien hoe men hier in de pre-historie en Romeinse tijd woonde en werkte. Tenslotte nemen we een kijkje achter de schermen van de Romeinse restauratiewerf van de Zwammerdam schepen, dé topstukken van het Neder-Germaanse Lims Unesco werelderfgoed.

Programma op de zaterdagen:

11.00 Introductie en uitleg bij de Albanianae expositie in Erfgoedwinkel de Vergulde wagen.

11.30 Wandeling door Albaniana:

• Alphense Brug, de geschiedenis van de Oude Rijn & de mijlpaal aan de Limesweg, de Via Albaniana
    • Aarkade: de castellum aanlegsteiger van de Zwammerdamschepen,
    • De maquette van het castellum: de eerst bebouwing in Alphen 43 na Chr
    • Adventskerk: 2000 jaar religie, handel en vertier
    • Halebos brug: hier zie het dna van de Zwammerdam schepen stond de castellumpoort

12.15 per (huur)fiets naar Museumpark Archeon via het Weteringpad en het klimaatbos.

12.45 lunch in de Romeinse herberg in het museumpark

13.30 rondleiding door het museumpark:

• Romeins Museum: korte rondleiding langs de drie archeologische Limes toppers uit het Stadshart: de poortsteen, trompet en Venus van Alphen,
    • In het park wandelen we door de pre-historie en zien hoe de Germaanse cananefaten hier leefden,
    • we beklimmen de replica van een van de poorten van het eerste houten castellum,
    • krijgen onder andere uitleg wat er sinds de komst van de Romeinen hier veranderde met name in het kampdorp van Albaniana; de kruidentuintjes, verkoopstalletjes, de offerplaats en niet in de laatste plaats ook het badhuis.
    • Afsluitend hoogtepunt van deze excursie is dat Archetolken ons meenemen voor een kijkje achter de schermen van de restauratiewerf van de Unesco werelderfgoed Zwammerdamschepen.

15.00 – 17.00 vrij te besteden

Prijs inclusief lunch:  € 20,-, met Museumjaarkaart € 12,50