Beleef 2000 jaar Albaniana

Start: Erfgoedwinkel de Vergulde Wagen,
Boetzelaerstraat 48, Alphen aan den Rijn

Boeken: minimaal 2 dagen vooraf via Ria Langeveld 0172-475265, of via Archeon.

Deze excursie laat je ontdekken hoe het huidige Alphen aan de Oude Rijn 2000 jaar geleden als Albaniana aan de Limes ontstaan is.

In de Vergulde Wagen zien we archeologische vondsten die ons een inkijkje geven in het Romeinse en het leven van de Germanen in onze regio. Vooral aan deze en andere bijzondere archeologische vondsten heeft de Neder-Gemaanse Limes zijn Unesco werelderfgoed status te danken. We wandelen langs de locaties waar deze vondsten 2 millennia geleden in gebruik waren. We laten je zien waar toen in het huidige Stadshart een voor die tijd giga groot fort aangelegd werd maar ook door de komst van de Romeinen een pleisterplaats in het Groene Hart ontstond. Een centrum van handel, religie en vertier zoals we het nu nog steeds in het Stadshart kennen. Na deze korte wandeling fietsen we naar Museumpark Archeon om daar in levende lijve te zien hoe men hier in de pre-historie en Romeinse tijd woonde en werkte. Tenslotte nemen we een kijkje achter de schermen van de Romeinse restauratiewerf van de Zwammerdam schepen, dé topstukken van het Neder-Germaanse Lims Unesco werelderfgoed.

Programma op de woensdagen:

14.00 Introductie en uitleg bij de Albaniana expositie in Erfgoedwinkel de Vergulde wagen.

14.30 Wandeling door Albaniana:

 • Alphense Brug
  • Aarkade
  • De castellum maquette
  • Julianastraat

15.15 per (huur)fiets naar Museumpark Archeon via het Weteringpad en het klimaatbos

15.45 – 17.00 rondleiding door het museumpark.

 • Bezoek aan het Romeins Museum
  • Pre-historie
  • de Albaniaanse locaties
  • een kijkje achter de schermen in de Romeinse werf

Deelname aan de wandeling door Albaniana (het centrum van Alphen aan den Rijn is gratis. Voor het bezoek aan Archeon bedraagt de prijs € 12,50, met Museumjaarkaart € 5,00. Dit is exclusief de kosten van een huurfiets, te huur bij de fietsenstalling aan de Aarkade.

Datum

aug 14 2024

Tijd

14:00 - 17:00
Categorie